Veelgestelde vragen (faq)

Steunkousen: een handleiding

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over steunkousen, met de bijbehorende antwoorden. Indien het antwoord op uw vraag er niet bij staat, helpt onze klantenservice u graag verder. U kunt ons bereiken via: info@butik21.nl.
Indien u op zoek bent naar meer informatie over Butik21, de levertijd, het ruil- en retourneerbeleid etc. verwijzen wij u graag door naar de klantenservice pagina.


Veelgestelde vragen over steun- en compressiekousen

 1. Wat is het verschil tussen steunkousen en medische compressiekousen (= therapeutische elastische kousen) en hoe dienen deze kousen gebruikt te worden?
 2. Waarom (en wanneer) wordt het aangeraden om steunkousen dagelijks te dragen?
 3. Wat zijn sport steunkousen en hoe werken ze?
 4. Wat zijn reiskousen (vliegkousen) en waarom worden deze aangeraden om te dragen tijdens het reizen?
 5. Wat zijn de voordelen van het dragen van steunkousen tijdens de zwangerschap?
 6. Kan ik de steunkousen van Butik21 dragen i.p.v. mijn aangemeten steunkousen/medische compressiekousen?
 7. Welk model steunkousen heb ik nodig?
 8. Welke compressie (compressieklasse) heb ik nodig?
 9. Hoe bepaal ik de juiste maat?
 10. Hoe trek ik steunkousen het beste aan en uit?
 11. Onderhoud, wasvoorschriften en levensduur: hoe zorg ik ervoor dat mijn steunkousen lang meegaan?

1. Wat is het verschil tussen steunkousen en medische compressiekousen (= therapeutische elastische kousen) en hoe dienen deze kousen gebruikt te worden?

Één van de grootste verschillen tussen steunkousen en medische compressiekousen is de reden van gebruik. Simpel gezegd worden steunkousen aangeraden om te dragen om problemen te voorkomen en worden medische compressiekousen aangeraden om reeds bestaande problemen te behandelen. 

♦ Steunkousen

De steunkousen van Butik21 zijn denier steunkousen. De druk van deze kousen wordt bepaald door de dikte van de garens (= denier). In tegenstelling tot medische compressiekousen vallen denier steunkousen niet onder de Europese Richtlijn Medische Hulpmiddelen en daarom bestaat er voor deze kousen geen vastgestelde drukverdeling. Dit betekent dat er verschillen kunnen zijn in compressie en compressieklassen (ook wel drukklassen genoemd) als men verschillende merken of fabrikanten vergelijkt. Alleen kwalitatief hoogwaardige steunkousen zijn voorzien van een gradueel drukverloop: de druk is het sterkst rondom de enkel en loopt naar de knie toe af. Bij Butik21 maakt u altijd een veilige keuze: al onze steunkousen hebben een hoge kwaliteit en een gradueel afnemend drukverloop. Daarnaast geven wij altijd bij elk product aan hoe hoog de compressie (mmHg) rondom de enkel is zodat u precies weet welke compressie uw steunkous heeft.

Steunkousen worden aangeraden om te dragen als u dagelijks veel zit, staat of loopt en u hierdoor ’s avonds last heeft van zware, vermoeide benen. Door het dragen van steunkousen wordt de doorbloeding in de benen gestimuleerd waardoor zware en vermoeide benen worden tegengaan. Daarnaast helpen steunkousen ook bij het voorkomen van trombose tijdens lange (vlieg)reizen, ondersteunen ze de benen tijdens de zwangerschap en zorgen ze ervoor dat de vorming van (nieuwe) spataderen wordt tegengegaan en de verergering van reeds bestaande spataderen wordt verhinderd.

De steunkousen van Butik21 zijn verkrijgbaar in drie compressieklassen:

 • lichte compressie (tot 18 mmHg): wordt o.a. aangeraden bij lichte spataderen.
 • middelmatige compressie (tussen 18 en 22 mmHg): wordt o.a. aangeraden bij lichte tot matige spataderen.
 • stevige compressie (vanaf 22 mmHg): wordt o.a. aangeraden bij matige tot stevige spataderen.

♦ Medische compressiekousen (= therapeutische elastische kousen)

Medische compressiekousen - ook wel therapeutische elastische kousen (TEK) genoemd - zijn hulpmiddelen voor de behandeling van o.a. problemen aan het vaat- en lymfestelsel. Deze compressiekousen worden gedragen door mensen met bijvoorbeeld (ernstige) spataderen, lymfoedeem, chronische veneuze insufficiëntie (CVI), open been (ulcera crusis) en na chirurgische ingrepen (bijvoorbeeld na het verwijderen van spataderen). Door het dragen van compressiekousen wordt er druk uitgeoefend op de lymfebanen en venen en zodoende worden de bloedvaten ondersteund om de terug stroming van het bloed te bevorderen; stuwing in de aderen wordt voorkomen en vochtophopingen worden bestreden. Op deze manier wordt door het dragen van compressiekousen een verdere ontwikkeling van vaataandoeningen verhinderd. Compressiekousen zijn bedoeld om gedurende een langere tijd te dragen om zo het gewenste resultaat te bereiken. Een arts bepaalt welke drukklasse voor u het meest geschikt is en hoe lang u de compressiekousen dient te dragen.
Medische compressiekousen vallen onder de Europese Richtlijn Medische Hulpmiddelen en zijn daarom voorzien van een vastgestelde drukverdeling, onderverdeeld in verschillende drukklassen. Deze drukklassen zijn nauwkeurig gedefinieerd en in de gehele EU (inclusief Noorwegen en Zwitserland) gestandaardiseerd. Daarnaast worden medische compressiekousen op een speciale manier vervaardigd waardoor ze dikker zijn, de compressie lang behouden en lang meegaan. Alle medische compressiekousen van Butik21 zijn vervaardigd volgens de Europese standaard.

Bij Butik21 verkopen wij medische compressiekousen in drukklasse 1 en 2:

 • Drukklasse 1 (15-21 mmHg of 18-21 mmHg): heeft een licht effect op het oppervlakkige afvoersysteem en wordt o.a. gebruikt bij een lichte vorm van spataderen.
 • Drukklasse 2 (23-32 mmHg): heeft een matig effect op het oppervlakkige afvoersysteem en wordt o.a. gebruikt bij veneuze insufficiëntie met een lichte neiging tot oedeem en na een operatie van spataderen.

Medische compressiekousen in drukklasse 2 (23-32 mmHg) dienen alleen gedragen te worden op advies van een arts!
 

2. Dagelijks gebruik van steunkousen

Het dagelijks gebruik van steunkousen wordt aangeraden om problemen te voorkomen. Enkele redenen om steunkousen dagelijks te gebruiken zijn:

 • u zit een groot gedeelte van de dag stil (u heeft bijvoorbeeld een kantoorbaan)
 • u staat en/of loopt veel gedurende de dag (u werkt bijvoorbeeld als kapper/kapster of verpleger/verpleegster)
 • u merkt dat u aan het einde van de dag / 's avonds last heeft van vermoeide, pijnlijke en/of opgezwollen benen
 • als spataderen veel in uw familie voorkomen en u deze wilt voorkomen
 • als u reeds kleine spataderen heeft en wilt voorkomen dat deze verergeren

Bovenstaande voorbeelden zijn veelvoorkomende redenen waarom veel mensen steunkousen dagelijks gebruiken. Butik21 adviseert u om in deze gevallen te kiezen voor steunkousen met een lichte compressie (minder dan compressieklasse 1), steunkousen met compressieklasse 1 of medische compressiekousen met compressieklasse 1. Steun- of compressiekousen met stevige compressie of drukklasse 2 dienen alleen op aanraden van een arts gedragen te worden.

Neem bij diabetes, veneuze problemen, huidinfecties, nat eczeem of natte wondjes altijd eerst contact op met de huisarts omtrent het dragen van steunkousen. Steunkousen dienen normaal niet liggend gedragen te worden, trek ze dus uit wanneer u gaat slapen. Volg wel altijd het advies van uw arts op.

Butik21 heeft een uitgebreid assortiment aan zowel klassieke steunkousen als moderne, hippe en stijlvolle steunkousen voor zowel dames als heren. Deze steunkousen zien eruit als normale kniehoge sokken, wat veel klanten waarderen. 
 

3. Sport steunkousen

Het dragen van steunkousen tijdens het sporten wordt steeds populairder, zowel onder topsporters als beginners. De compressie zorgt voor een goede ondersteuning van zowel benen als spieren en daarnaast wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Veel sporters ervaren dat zij beter presteren door het gebruik van steunkousen tijdens het sporten. 
Het dragen van steunkousen ná het sporten wordt ook aangeraden voor een sneller herstel. Ons advies is om de steunkousen niet meteen uit te trekken na het sporten, of een schoon paar aan te trekken na het douchen.

Steunkousen voor tijdens het sporten worden ook wel sportcompressiekousen genoemd. Deze steunkousen zijn speciaal ontwikkeld om te dragen tijdens het sporten. Deze steunkousen zijn vaak versterkt zodat ze minder snel slijten en ze zijn vaak van ander materiaal gemaakt; materiaal wat goed ademt en sneldrogend is.
 

4. Reiskousen (vliegkousen)

Wanneer u lang stilzit werken de spieren in uw kuiten minder hard waardoor het lichaam extra hard moet werken om het bloed vanuit de benen terug te pompen naar het hart. Vooral als u lang stilzit met gebogen knieën heeft het lichaam hier last van. Hierdoor ontstaat het risico op opgezwollen benen en tijdens vliegreizen zelfs op bloedstolsels (= trombose). De lucht in het vliegtuig is vaak erg droog en bevat minder zuurstof dan we gewend zijn, waarvan u last kunt krijgen. Wanneer u niet voldoende drinkt kunt u in het vliegtuig sneller uitgedroogd raken waardoor het bloed wat dikker wordt en de kans op bloedstolsels wordt vergroot.

De constante druk die steunkousen uitoefenen op uw benen stimuleert en bevordert de bloedcirculatie. Door het dragen van steunkousen voorkomt u vermoeide, pijnlijke en opgezwollen benen én voorkomt u het ontstaan van (nieuwe) spataderen. Daarnaast wordt het risico op het krijgen van bloedstolsels verminderd.

In principe kunt u alle steun- of compressiekousen dragen tijdens het reizen, maar onze reiskousen zijn gemaakt van dunner materiaal zodat u tijdens de reis geen last krijgt van extreem warme voeten. Onthoud daarnaast dat het ook belangrijk is om te blijven bewegen. Probeer af en toe op te staan en een klein stukje te lopen om de bloedcirculatie te bevorderen. Het blijven bewegen tijdens het reizen is zeer belangrijk, ook als u steunkousen draagt.
 

5. Steunkousen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt de hoeveelheid bloed in het lichaam groter waardoor het hart meer bloed moet rondpompen dan het gewend is. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de aderen. Gedurende de zwangerschap stijgt het niveau van het hormoon progesteron. Dit hormoon is tijdens de zwangerschap zeer belangrijk aangezien het o.a. de bevruchte eicel beschermt. Daarnaast zorgt progesteron er ook voor dat het bindweefsel in het lichaam wat losser wordt (de banden rondom het bekken worden bijvoorbeeld losser); een normale reactie van het lichaam om zich voor te bereiden op de bevalling, maar helaas niet optimaal voor mooie benen. Doordat de baarmoeder groeit en het lichaam meer bloed moet rondpompen vergroten de aderen en komt er extra druk te staan op de zogenaamde holle aderen. Dit creëert een ongemakkelijk gevoel aangezien de aderkleppen – die de doorstroming van het bloed naar het hart reguleren – niet goed meer sluiten omdat de aderen vergroot zijn.

Wanneer het bloed vanuit de benen terug wordt gepompt naar het hart, passeert het bloed verschillende aderkleppen. Deze aderkleppen werken als een deur die maar in één richting open kan zodat het bloed niet terug kan stromen. Wanneer deze aderkleppen niet goed kunnen sluiten, stroomt het bloed terug en daardoor kunnen spataderen ontstaan.

Een hoog niveau van het hormoon progesteron kan ook oedeem in het been veroorzaken, oftewel vochtophopingen. Omdat de aderen vergroot zijn kunnen deze ’uitsteken’ en opzwellen wat voor vermoeide en pijnlijke benen zorgt. Dit gebeurt vaak ’s avonds na een dag veel staan of juist zitten. Indien mogelijk moet dit worden voorkomen aangezien oedeem zeer pijnlijk kan zijn. Spataderen kunnen bij zware druk (zoals tijdens lange vliegreizen) de kans op het krijgen van bloedstolsels (= trombose) vergroten.

Het risico op het krijgen van trombose tijdens de zwangerschap is klein maar verhoogt na de bevalling – speciaal na een keizersnede en bij ernstig bloedverlies – als men spataderen heeft. Het wordt daarom aangeraden om ook na de zwangerschap steunkousen te dragen.

Het dragen van steunkousen ondersteunt uw benen bij het terugpompen van het bloed vanuit de benen naar het hart en bevordert de bloedcirculatie. U helpt zodoende uw lichaam en voorkomt het ontstaan van vermoeide, pijnlijke en/of opgezwollen benen en spataderen.

Niet iedere zwangere vrouw krijgt last van opgezwollen benen en spataderen, ook al komt het veel voor. Steunkousen voor zwangere vrouwen worden aangeraden wanneer:

 • u last heeft van slap bindweefsel: gebruik steunkousen vanaf het begin van de zwangerschap.
 • u last heeft van spataderen: gebruik steunkousen vanaf het begin van de zwangerschap.
 • u tijdens de zwangerschap last krijgt van vermoeide, pijnlijke en/of opgezwollen benen.
 • u ziet dat u spataderen begint te krijgen.
 • spataderen veel in de familie voorkomen: gebruik steunkousen vanaf het begin van de zwangerschap.
 • u op reis gaat en lang stil moet zitten.

Indien u geen ernstige problemen heeft, maar ‘slechts’ last heeft van vermoeide benen kunt u gebruik maken van steunkousen met een lichte compressie (= minder dan compressieklasse 1). Heeft u last van opgezwollen benen die zeer doen of (beginnende) spataderen dan kunt u gebruik maken van steunkousen in compressieklasse 1. Indien u steunkousen wilt gaan dragen in compressieklasse 2, dient u eerst contact op te nemen met uw huisarts.

Spataderen kunnen iets afnemen na de zwangerschap, maar verdwijnen niet zonder een operatie. Het is dus belangrijk om goed voor uw benen te zorgen.

Raadpleeg altijd uw huisarts of verloskundige indien u onzeker bent over het wel of niet dragen van steunkousen. Indien u nog vragen heeft over bovenstaande tekst kunt u contact opnemen met ons via: info@butik21.nl.
 

6. De steunkousen van Butik21 als aanvulling op uw aangemeten steunkousen of medische compressiekousen

De steun- en medische compressiekousen van Butik21 kunnen uw aangemeten kousen niet vervangen. Zij kunnen echter wel als aanvulling op uw aangemeten steun- of medische compressiekousen gebruikt worden.
Onthoud: aangemeten kousen zijn speciaal voor u op maat gemaakt om uw benen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. De kousen van Butik21 zijn daarentegen standaard modellen met een pasvorm geschikt voor de meeste mensen.

Aangemeten kousen zijn over het algemeen vrij duur en de aankoop wordt vaak slechts enkele malen per jaar vergoed. Deze kousen zijn daarnaast vaak alleen verkrijgbaar in één of twee kleuren. Veel van onze klanten zijn daarom op zoek naar kousen die betaalbaar zijn zodat zij meerdere paren kunnen aanschaffen voor de afwisseling én zodat zij kousen kunnen dragen met leuke kleuren of prints.

Als u gebruik maakt van aangemeten kousen en daarnaast bij Butik21 één of meerdere modellen wilt aanschaffen, let u dan op het volgende: kies als eerste de juiste compressie(klasse). Vervolgens dient u uw maten op te meten volgens de omschrijving van de maattabel van het product waar u geïnteresseerd in bent. Vergelijk vervolgens uw maten met de maten in de maattabel om zo de juiste maat te bepalen.

Een veelvoorkomende vraag is welke maat u dient te kiezen als uw enkel- en kuitomtrek bijvoorbeeld maat medium aangeven, maar u voor uw schoenmaat maat large nodig heeft. In dit geval dient u voor maat large te kiezen welke het volgende betekent voor de compressie rondom de enkel en kuit: de aangegeven compressie van de kous zal minder zijn. Als het bijvoorbeeld gaat om kousen met een compressie van 23 - 32 mmHg, zal de compressie rondom de enkel en kuit dichterbij 23 dan 32 mmHg zitten.

Indien u gebruik maakt van aangemeten kousen maar bij Butik21 één of meerdere modellen wilt aanschaffen die niet geheel voor 100% aansluiten op uw been (zie voorbeeld boven) willen wij u graag het volgende aanraden: gebruik de kousen van Butik21 ter afwisseling; op dagen waarop u zich goed voelt en wat minder steun nodig heeft. Wellicht gaat u een avond uit en wilt u onze leuke kousen laten zien onder broek of rok? Dat kan! De kousen van Butik21 zullen u voldoende steun geven. Let er echter wel op dat u uw aangemeten kousen blijft dragen, zoals u is voorgeschreven. Volg daarnaast altijd het advies van uw arts op.
 

7. Welk model steunkousen heb ik nodig?

Bij Butik21 vindt u verschillende modellen steunkousen én steunverbanden. Indien uw arts u een bepaald model heeft voorgeschreven dient u deze raad te allen tijde op te volgen. Indien u zelf op zoek bent naar het juiste model hangt het af waar op het been het probleem zich bevindt of waar op het been u problemen wilt voorkomen. 

♦ Kniehoge steunkousen

Kniehoge steunkousen worden aangeraden als u problemen heeft (of problemen wilt voorkomen) in het onderbeen. Steunkousen tot aan de knie zijn de meest voorkomende steunkousen en deze steunkousen bestaan in veel verschillende materialen, kleuren en patronen.

Enkele redenen om kniehoge steunkousen te dragen zijn:

 • als u ’s avonds last heeft van vermoeide, pijnlijke en/of opgezwollen onderbenen.
 • als u last heeft van opgezwollen enkels.
 • als u spataderen in het onderbeen wilt voorkomen.
 • als u de verergering van spataderen in het onderbeen wilt tegengaan.

Indien u ‘slechts’ last heeft van één probleemgebied (zoals de knie, de kuit of de enkel) en u liever geen kniehoge steunkousen draagt kunt u altijd gebruik maken van steunverbanden. Deze steunverbanden concentreren zich op één bepaald gebied: bekijk ons assortiment op de pagina ‘steunverbanden’.

♦ Stay-up steunkousen (dijbeenhoge steunkousen)

Stay-up steunkousen zijn steunkousen die tot halverwege het bovenbeen komen. Stay-up steunkousen worden aangeraden als kniehoge steunkousen niet lang genoeg zijn: als u problemen heeft (of problemen wilt voorkomen) in het gedeelte van het been rondom de knie en/of net boven de knie.

Enkele redenen om stay-up steunkousen te dragen zijn:

 • als u ’s avonds last heeft van vermoeide, pijnlijke en/of opgezwollen benen waarbij de problemen zich (ook) rondom de knie en/of net boven te knie bevinden.
 • als u spataderen rondom de knie en/of net boven de knie wilt voorkomen.
 • als u de verergering van spataderen rondom de knie en/of net boven de knie wilt tegengaan.

De meeste stay-up steunkousmodellen in het assortiment van Butik21 zijn zelfklevend d.m.v. een siliconenband.

♦ Steunpanty’s

Steunpanty’s zijn – zoals het woord al zegt – panty’s met compressie. Steunpanty’s worden aangeraden als stay-up steunkousen niet lang genoeg zijn: als u problemen heeft (of problemen wilt voorkomen) in het bovenbeen en/of op de billen.

Enkele redenen om steunpanty’s te dragen zijn:

 • als u ’s avonds last heeft van vermoeide, pijnlijke en/of opgezwollen benen waarbij de problemen zich (ook) in het bovenbeen en/of op de billen bevinden.
 • als u spataderen in het bovenbeen en/of op de billen wilt voorkomen.
 • als u de verergering van spataderen in het bovenbeen en/of op de billen wilt tegengaan.
 • als u liever geen stay-up steunkousen draagt.

8. Welke compressie (compressieklasse) heb ik nodig?

♦ Steunkousen

De steunkousen van Butik21 zijn verkrijgbaar in drie compressieklassen: 

 1. Lichte compressie: tot 18 mmHg.
 2. Middelmatige compressie: tussen 18 en 22 mmHg.
 3. Stevige compressie: vanaf 22 mmHg.

Deze compressieklassen worden o.a. aanbevolen bij:
 

Lichte compressie Middelmatige compressie Stevige compressie
 • vermoeide en zware benen
 • vermoeide en zware benen
 • vermoeide en zware benen
 • lichte problemen met de bloedcirculatie
 • lichte tot matige problemen met de bloedcirculatie
 • matige tot stevige problemen met de bloedcirculatie
 • lichte spataderen
 • lichte tot matige spataderen
 • matige tot stevige spataderen
 • tijdens de zwangerschap
 • gezwollen enkels en benen
 • gezwollen enkels en benen
 • lichte vorm van chronische veneuze insufficiëntie
 • matige vorm van chronische veneuze insufficiëntie
 • tijdens de zwangerschap
 • tijdens de zwangerschap

♦ Medische compressiekousen (therapeutische elastische kousen)

Medische compressiekousen worden geleverd in een bepaalde drukklasse (ook wel compressieklasse genoemd). Bij Butik21 verkopen wij compressiekousen in drukklasse 1 (15-21 mmHg en 18-21 mmHg) en 2 (23-32 mmHg).

Drukklasse 1 Drukklasse 2
 • gevoel van vermoeide en zware benen
 • gevoel van vermoeide en zware benen
 • een lichte vorm van spataderen
 • een matige vorm van spataderen en/of oedeem
 • een lichte vorm van spataderen tijdens de zwangerschap     
 • een matige vorm van spataderen tijdens de zwangerschap
 • licht gezwollen voeten, enkels en/of benen
 • veneuze insufficiëntie
 • na een operatie van spataderen

  Medische compressiekousen vallen onder de Europese Richtlijn Medische Hulpmiddelen en zijn daarom voorzien van een vastgestelde drukverdeling. Daarnaast dienen compressiekousen in drukklasse 2 alleen gedragen te worden op advies van een arts.


  9. Hoe bepaal ik de juiste maat?

  Bij elk product wordt u verwezen naar de maattabel van dat specifieke product. Bij de maattabel wordt uitgelegd welke maten u dient op te meten en hoe. Wat belangrijk is om te onthouden is dat u uw maten 's ochtends vroeg dient op te meten, direct na het opstaan.


  10. Hoe trek ik steunkousen het beste aan en uit?

  Het aantrekken van steunkousen zal in het begin wat moeite kosten (vooral als de kousen een hoge compressie hebben), maar met een beetje oefening zal het al snel beter en sneller gaan. Het is belangrijk dat u de steunkousen goed aantrekt, zodat deze goed zitten.

  Één van beste manieren om steunkousen goed aan te trekken is om de kous binnenstebuiten te keren tot aan de hiel, zoals men ook vaak bij een normale sok doet. Zet uw tenen vervolgens in het teenstuk van de kous en rol of wrijf de kous voorzichtig naar boven toe af. Het is belangrijk dat de hiel van uw voet goed in de hiel van de kous zit en dat er geen vouwen zichtbaar zijn: de kous hoort gladgestreken om het been te zitten. Onthoud ook dat u de kous het beste omhoog kunt rollen of wrijven, als u te hard trekt kan de kous namelijk kapot gaan.

  Voor extra grip en om de kousen te beschermen tegen o.a. scherpe nagels kunt u gebruik maken van rubberen handschoenen. Er bestaan speciale rubberen handschoenen speciaal voor het aantrekken van steunkousen, maar normale ‘schoonmaak’-handschoenen volstaan ook zolang deze schoon zijn en alleen worden gebruikt voor het aantrekken van de kousen.

  Voor kniehoge steunkousen kunt u ook gebruik maken van het product “EasyRing” voor het aan- en uittrekken van steunkousen. Bij de meeste steunkousen met open teen volgt een “aantrekhulp” mee om het aan- en uittrekken van de kousen te vergemakkelijken.
   

  11. Onderhoud, wasvoorschriften en levensduur: hoe zorg ik ervoor dat mijn steunkousen lang meegaan?

  Zo gaan uw steun- en compressiekousen langer mee:

  • Verwissel uw kousen dagelijks; (onzichtbaar) vuil kan o.a. de flexibiliteit van de kousen aantasten.
  • Trek de steunkousen niet direct aan na het insmeren van de benen (met bijv. bodylotion).
  • Doe voorzichtig bij het aantrekken van de kousen; draag geen ringen en zorg voor gladgevijlde nagels zodat de kousen niet beschadigen. Voor optimale bescherming kunt u rubberen handschoenen dragen bij het aantrekken.
  • Trek de kousen aan op de juiste manier: rol ze van beneden af naar boven toe. Niet trekken!
  • Draag de kousen niet 's nachts, tenzij uw arts anders voorschrijft.
  • Draag goedpassend schoeisel zodat er geen wrijving ontstaat, dit kan de naden en vezels van de kousen beschadigen.
   Zorg voor gladgevijlde teennagels, zodat de voorkant van de kous niet wordt beschadigd.
   Verwijder steentjes/gruis uit schoenen om beschadiging van de kous te voorkomen.
  • Draag geen steunkousen als u open/natte wonden aan de benen heeft, tenzij uw arts anders voorschrijft.
  • Volg onderstaande wasvoorschriften:

  ♦ Wasvoorschrift: 

  Steun- en compressiekousen dienen na ieder gebruik gewassen te worden, oftewel: draag alleen schoongewassen kousen en let op de wasvoorschriften voor ieder afzonderlijk product. Het verkeerd wassen van kousen is de meest voorkomende reden voor het voortijdig uitrekken van de kousen of afname van de compressie en daarmee de functie.
  Steunkousen van Butik21 behouden hun pasvorm voor circa 90 wasbeurten.* De medische compressiekousen van Butik21 behouden hun pasvorm voor circa 180 wasbeurten.*

  * Mits juist onderhouden.

  ♦ Handwas of machinewas?

  Als u de kousen in de machine wast, maakt u dan altijd gebruik van een waszak. Ongeacht of het nu kniehoge kousen, stay-ups of panty's zijn. Of uw steunkousen machinewasbaar zijn of niet, hangt van het materiaal af. U kunt, tenzij anders aangegeven bij het product, het volgende aanhouden:

  • Katoen: steunkousen van katoen kunnen in de machine gewassen worden op maximaal 30 - 40 graden of volgens de productbeschrijving.
  • Wol: wollen steunkousen kunnen het beste met de hand gewassen worden. In de wasmachine dient u te kiezen voor een wolwasprogramma en de temperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden. Gebruik een speciaal wolwasmiddel en een waszak.
  • Bamboe: steunkousen vervaardigd uit bamboe kunnen in de wasmachine worden gewassen op maximaal 40 graden.
  • Microvezel: steunkousen gemaakt uit microvezel dienen met de hand gewassen te worden met een mild wasmiddel.
  • Nylon: nylon kousen dienen met de hand gewassen te worden met een mild wasmiddel.

  Extra tip: vermijd het gebruik van wasverzachter en laat de kousen hangend drogen. Het gebruik van een waszak wordt altijd aangeraden!

  ♦ Wasmiddel, wasverzachter & bleekmiddel

  Gebruik voor het wassen van de kousen een mild wasmiddel. Het gebruik van wasverzachter en bleekmiddel wordt voor behoud van de vezels afgeraden.

  ♦ (Trommel)drogen

  Steun- en compressiekousen mogen niet in de wasdroger gedroogd worden (mits anders aangegeven in de productbeschrijving). Laat de kousen hangend drogen (niet in direct zonlicht en niet op de verwarming).

  Steunkousen mogen niet gebleekt worden.

  ♦ Waarom dient u de kousen dagelijks te wassen?

  Het is belangrijk dat u iedere dag schoongewassen kousen aantrekt. Bij ieder gebruik komen er kleine vuildeeltjes in de vezels terecht die de kousen door wrijving beschadigen. Hierdoor kan de functie van de kous (en daarmee de levensduur) achteruit gaan. Niet alleen kan de kous in compressie afnemen, deze zullen ook eerder slijten.

  Tip: Als u de kousen dagelijks gebruikt, kunt u ze het beste 's avonds met een mild wasmiddel met de hand wassen en in de nacht te drogen hangen. De volgende ochtend kunt u ze weer schoon aantrekken.

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »