Wasvoorschriften & onderhoud

Zo gaan uw steun- en compressiekousen langer mee:
 

 • Verwissel uw kousen dagelijks; (onzichtbaar) vuil kan o.a. de flexibiliteit van de kousen aantasten.
 • Trek de steunkousen niet direct aan na het insmeren van de benen (met bijv. bodylotion).
 • Doe voorzichtig bij het aantrekken van de kousen; draag geen ringen en zorg voor gladgevijlde nagels zodat de kousen niet beschadigen. Voor optimale bescherming kunt u rubberen handschoenen dragen bij het aantrekken.
 • Trek de kousen aan op de juiste manier: rol ze van beneden af naar boven toe. Niet trekken!
 • Draag de kousen niet 's nachts, tenzij uw arts anders voorschrijft.
 • Draag goedpassend schoeisel zodat er geen wrijving ontstaat, dit kan de naden en vezels van de kousen beschadigen.
  Zorg voor gladgevijlde teennagels, zodat de voorkant van de kous niet wordt beschadigd.
  Verwijder steentjes/gruis uit schoenen om beschadiging van de kous te voorkomen.
 • Draag geen steunkousen als u open/natte wonden aan de benen heeft, tenzij uw arts anders voorschrijft.
 • Volg onderstaande wasvoorschriften:
   

Wasvoorschrift:

Steun- en compressiekousen dienen na ieder gebruik gewassen te worden, oftewel: draag alleen schoongewassen kousen en let op de wasvoorschriften voor ieder afzonderlijk product. Het verkeerd wassen van kousen is de meest voorkomende reden voor het voortijdig uitrekken van de kousen of afname van de compressie en daarmee functie.
Steunkousen van Butik21 behouden hun compressie voor circa 90 wasbeurten.* De medische compressiekousen van Butik21 behouden hun compressie voor circa 180 wasbeurten.
 

* Mits juist onderhouden.
 

Handwas of machinewas?

Als u de kousen in de machine wast, maakt u dan altijd gebruik van een waszak. Ongeacht of het nu kniehoge kousen, stay-ups of panty's zijn. Of uw steunkousen machinewasbaar zijn of niet, hangt van het materiaal af. U kunt, tenzij anders aangegeven bij het product, het volgende aanhouden:

 • Katoen: Steunkousen van katoen kunnen in de machine gewassen worden op maximaal 30 - 40 graden of volgens de productbeschrijving.
 • Wol: Wollen steunkousen kunnen het beste met de hand gewassen worden. In de wasmachine dient u te kiezen voor een wolwasprogramma en de temperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden. Gebruik een speciaal wolwasmiddel en een waszak.
 • Bamboe: Steunkousen vervaardigd uit bamboe kunnen in de wasmachine worden gewassen op maximaal 40 graden.
 • Microvezel: Steunkousen gemaakt uit microvezel dienen op de hand gewassen te worden met een mild wasmiddel.
 • Nylon: Nylon kousen dienen op de hand gewassen te worden met een mild wasmiddel. 

Extra tip: 
vermijd het gebruik van wasverzachter en laat de kousen hangend drogen. Het gebruik van een waszak wordt altijd aangeraden.

Wasmiddel, wasverzachter & bleekmiddel

Gebruik voor het wassen van de kousen een mild wasmiddel. Het gebruik van wasverzachter en bleekmiddel wordt voor behoud van de vezels afgeraden.
 

(Trommel)drogen

Steun- en compressiekousen mogen niet in de wasdroger gedroogd worden (mits anders aangegeven in de produktbeschrijving). Laat de kousen hangend drogen (niet in direct zonlicht en niet op de verwarming).
Steunkousen mogen niet gebleekt worden.
 

Waarom dient u de kousen dagelijks te wassen?

Het is belangrijk dat u iedere dag schoongewassen kousen aantrekt. Bij ieder gebruik komen er kleine vuildeeltjes in de vezels terecht die de kousen door wrijving beschadigen. Hierdoor kan de functie van de kous (en daarmee de levensduur) achteruit gaan. Niet alleen kan de kous in compressie afnemen, deze zullen ook eerder slijten.

Tip: Als u de kousen dagelijks gebruikt, kunt u ze het beste 's avonds met een mild wasmiddel op de hand wassen en in de nacht te drogen hangen. De volgende ochtend kunt u ze weer schoon aantrekken.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »