Steunkousen expert

Vind gemakkelijk de beste voor jou

Breed assortiment steunkousen

Wie meet steunkousen aan?

Wie meet steunkousen aan?

Wanneer je twijfelt om steunkousen te nemen loop je misschien aan tegen de volgende vraag: wie meet steunkousen aan? Het is afhankelijk van de reden waarom je steunkousen neemt of je steunkousen moet laten aanmeten door een professional of je het ook zelf kunt proberen. In deze gids over het aanmeten van steunkousen vertellen we je alles wat je moet weten.

Waarom zijn steunkousen belangrijk?

Steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, zijn veel meer dan alleen een hulpmiddel voor mensen met medische problemen. Ze kunnen ook preventief werken als je bijvoorbeeld een staand beroep hebt, vaak lange afstanden reist, of last hebt van vermoeide benen.

Door lichte druk uit te oefenen op je benen, helpen steunkousen om de bloedcirculatie te verbeteren en vochtophoping te verminderen. Dit kan ervoor zorgen dat je je fitter voelt, minder snel vermoeide benen krijgt, en de kans op spataderen vermindert. Maar voordat je met een paar steunkousen aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten welke maat je hebt door ze goed aan te meten.

Wie meet steunkousen aan?

Het kiezen van de juiste steunkousen kan een wereld van verschil maken, maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste maat en het juiste type kiest? Dit is waar het aanmeten van steunkousen om de hoek komt kijken. Maar wie kan je hierbij helpen? Dit zijn de aangewezen professionals die gespecialiseerd zijn in het opmeten van je benen en voeten voor steunkousen.

Een specialist voor de perfecte pasvorm

Het aanmeten van steunkousen is een nauwkeurig werkje dat je het beste kunt overlaten aan een specialist, zoals een bandagist of een medisch speciaalzaak. Zij zijn getraind om de juiste maten op te nemen en kunnen je adviseren over welk type steunkous het beste bij jouw situatie past.

Het is namelijk niet zo dat één maat voor iedereen geschikt is; de pasvorm is afhankelijk van de exacte omvang en lengte van je benen, en een verkeerde maat kan zelfs schadelijk zijn. Een specialist weet precies waar hij of zij op moet letten, zodat je zeker weet dat je kousen perfect zitten en de juiste ondersteuning bieden.

De rol van de huisarts of specialist

In sommige gevallen zal je huisarts of specialist je doorverwijzen naar een bandagist of medisch speciaalzaak. Dit gebeurt vaak als er sprake is van een medische indicatie, zoals bij spataderen, trombose of lymfoedeem. De arts zal dan eerst je situatie beoordelen en mogelijk een recept uitschrijven voor steunkousen.

Met dat recept kun je vervolgens naar een specialist om de steunkousen aan te laten meten. Een groot voordeel hiervan is dat de kosten vaak (deels) vergoed worden door de zorgverzekering, vooral als er sprake is van een medische noodzaak.

Kun je steunkousen zelf aanmeten?

Hoewel het aanmeten van steunkousen meestal door een specialist wordt gedaan, vraag je je misschien af of je dit ook zelf kunt doen. Misschien wil je kosten besparen, of heb je om een andere reden liever de touwtjes zelf in handen. Zelf steunkousen aanmeten kan inderdaad, maar er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. In deze paragraaf gaan we dieper in op hoe je steunkousen zelf kunt aanmeten en welke valkuilen je daarbij kunt tegenkomen.

Zelf aanmeten: het kan, maar wees voorzichtig

Het is mogelijk om steunkousen zelf aan te meten, maar dit vergt enige zorg en nauwkeurigheid. Zeker wanneer het gaat om medische steunkousen. Als je besluit dit te doen, is het belangrijk dat je de juiste stappen volgt om te zorgen dat de kousen goed passen en effectief zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Stap 1: Meten op het juiste moment

Je benen kunnen in de loop van de dag wat opzwellen, vooral als je veel hebt gestaan of gezeten. Het is daarom het beste om je benen ’s ochtends te meten, zodra je bent opgestaan. Op dat moment zijn je benen nog niet opgezwollen en kun je het meest accuraat de maten opnemen.

Stap 2: Meet de juiste plekken

Gebruik een flexibel meetlint om de omtrek van je enkel, kuit en eventueel je bovenbeen op te meten.

De enkelomtrek is vaak het belangrijkst, omdat de meeste steunkousen hier de meeste compressie geven. Het is belangrijk om het meetlint strak, maar niet té strak aan te trekken om een goede meting te krijgen.

  • Enkelomtrek: meet op het smalste punt, net boven het enkelbot.
  • Kuitomtrek: meet op het breedste deel van je kuit.
  • Bovenbeenomtrek: als je steunkousen nodig hebt die tot boven de knie komen, meet dan de omtrek op het breedste deel van je bovenbeen.

Stap 3: Meet de lengte van je benen

Als je steunkousen tot de knie wilt, meet dan de lengte vanaf de vloer tot aan de achterkant van je knie.Voor steunkousen die tot halverwege het dijbeen komen, meet je vanaf de vloer tot aan je lies. Deze lengtematen zijn cruciaal om te zorgen dat de kousen goed passen en hun werk doen.

Let op afwijkingen

Het zelf aanmeten van steunkousen kan goed gaan, maar het is belangrijk om te beseffen dat als je kousen te strak zitten of juist te los, dit problemen kan veroorzaken. Als je merkt dat je kousen niet comfortabel zijn of dat je toch last blijft houden van klachten, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen.

Voordelen van professioneel aanmeten

Je kunt misschien zelf je steunkousen aanmeten, maar waarom zou je kiezen voor professioneel advies? Een specialist inschakelen biedt diverse voordelen die niet alleen het comfort, maar ook de effectiviteit van de kousen verbeteren. In deze paragraaf bespreken we de voordelen van het professioneel laten aanmeten van steunkousen, zodat je kunt beslissen wat voor jou de beste optie is.

Precisie en comfort

Het grootste voordeel van het professioneel laten aanmeten van steunkousen is de precisie. Een specialist weet precies welke maten genomen moeten worden en heeft vaak ook een ruime keuze aan verschillende soorten en merken steunkousen, en zelfs steunkousen op maat. Hierdoor krijg je een kous die niet alleen perfect past, maar ook comfortabel zit en doet wat hij moet doen.

Deskundig advies

Een ander groot voordeel is het advies dat je krijgt. Niet alleen over de juiste maat, maar ook over het type steunkous. Er zijn namelijk verschillende compressieklassen, afhankelijk van hoe ernstig je klachten zijn. Een specialist kan je helpen om de juiste keuze te maken tussen een lichtere compressie voor preventief gebruik, of een zwaardere compressie bij medische klachten.

Langere levensduur van de kousen

Goed aangemeten steunkousen gaan langer mee. Ze behouden hun compressie beter en slijten minder snel, omdat ze perfect aansluiten op je benen. Dit betekent dat je langer kunt profiteren van hun voordelen, zonder dat je na een aantal keer dragen weer nieuwe kousen moet kopen.

Tips voor het gebruik van steunkousen

Als je je goed opgemeten steunkousen hebt besteld, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Steunkousen vragen om specifiek onderhoud en het kan in het begin wat lastig zijn om ze aan te trekken. Maar maak je geen zorgen! In deze paragraaf delen we praktische tips voor het dragen, onderhouden, en vervangen van je steunkousen, zodat je er het maximale uit kunt halen.

Aan- en uittrekken van steunkousen

Het aan- en uittrekken van steunkousen kan in het begin wat lastig zijn, vooral als ze nieuw zijn en nog strak zitten. In dit artikel lees je meer tips voor het aantrekken van steunkousen.

Zo zijn er speciale handschoenen en aantrekhulpen beschikbaar die dit makkelijker maken. Deze accessoires helpen je om de kousen gelijkmatig over je benen te trekken, zonder dat je nagels de stof beschadigen.

Zorg goed voor je steunkousen

Steunkousen vragen om speciaal onderhoud. Was ze regelmatig met de hand of in een fijnwasprogramma op maximaal 30 graden, en gebruik geen wasverzachter. Laat ze daarna liggend drogen, uit de buurt van direct zonlicht of een warmtebron, zodat de elasticiteit behouden blijft.

Regelmatig controleren

Na verloop van tijd kunnen je steunkousen hun compressie verliezen, of kunnen je benen veranderen in omvang. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of je kousen nog goed passen. Merk je dat ze minder effectief zijn, dan kan het tijd zijn voor een nieuwe meting en een nieuw paar.

Medisch of dagelijks gebruik?

De belangrijkste reden om steunkousen te laten opmeten is als je steunkousen nodig hebt om medische redenen. Een specialist kan je dan helpen met een advies op maat, waardoor je een kous krijgt die perfect past en daardoor de juiste ondersteuning biedt die je nodig hebt. 

Wil je steunkousen gebruiken voor dagelijks gebruik? Dan kom je vaak uit bij steunkousen in drukklasse 1. In deze drukklasse is de maat wat minder van belang en gaat het in sommige gevallen ook gewoon op schoenmaat. Je kunt dan prima uitproberen of je de steunkous goed vindt zitten. Zorg dat hij voldoende aansluit en niet afzakt, maar niet te strak zit.