Steunkousen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Door de vele (medische) toepassingen, maar ook om bij te dragen aan meer comfort. Wanneer je steunkousen dagelijks draagt, kan het fijn zijn om steunkous te hebben die wat meer ademt en ruimte biedt. Steunkousen met open tenen winnen daarom terrein. Waarom steunkousen met open tenen gedragen worden, wat de voor- en nadelen zijn, hoe je ze aantrekt en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan, lees je in dit artikel.
Wat zijn steunkousen met open tenen?
Steunkousen met open tenen zijn compressiekousen die, zoals de naam al doet vermoeden, geen gesloten teenstuk hebben. Dit betekent dat de tenen vrij blijven, terwijl de rest van de voet en het been stevig door de steunkous worden ondersteund. Deze kousen zijn ontworpen om dezelfde compressievoordelen te bieden als traditionele steunkousen, maar met extra comfort en flexibiliteit voor de tenen.
Steunkousen met open tenen zijn beschikbaar in verschillende compressieniveaus. Ze zijn daarom geschikt voor zowel dagelijks gebruik als medisch gebruik, en worden in sommige gevallen ook door de arts aangeraden.
5 Voordelen van steunkousen met open tenen
De gezondheidsvoordelen van steunkousen zijn hetzelfde voor ieder type steunkous, ook voor de steunkousen met open tenen. Wel zijn hier nog een aantal extra voordelen aan toe te voegen, omdat de tenen vrij zijn. Hoe het vrijhouden van de tenen zorgt voor meer comfort, onder andere hierdoor:
1. Helpt bij pijnlijke tenen
Steunkousen zonder tenen kunnen een verlichting zijn voor mensen die snel last hebben van pijnlijke tenen, bijvoorbeeld door (het gevoel van) te strakke of knellende sokken, of bij gezondheidsklachten, zoals hallux valgus of hamertenen.
Zeker wanneer je last hebt van afwijkingen in de tenen en daarvoor bijvoorbeeld een teenspreider draagt, kan het een verlichting zijn om de tenen vrij te laten.
2. Past beter bij verschil in schoen- of kuitmaat
Heb je een kleine schoenmaat en een grote kuitmaat, of juist andersom? En kijk je vaak naar bijvoorbeeld laarzen met een andere schachtmaat?
Als je dan steunkousen draagt of wilt gaan dragen, is het een stuk comfortabeler om voor een goed passend model te gaan met open tenen. Je kiest dan de juiste maat die aansluit bij jouw kuit en je kunt steunkousen dragen op een comfortabele manier.
3. Gemakkelijker aan te trekken
Het aantrekken van steunkousen kan een uitdaging zijn vanwege de strakke pasvorm. Kousen met open tenen zijn vaak makkelijker aan te trekken, omdat de tenen vrij blijven, waardoor je een beter houvast hebt bij het aantrekken van de kous.
4. Betere ventilatie van de voet
Doordat de tenen open blijven zorgt dit voor een betere ventilatie van de voeten. Op die manier kan je lichaam namelijk nog de warmte kwijt langs je voeten.
Dit kan helpen om de voeten koeler en droger te houden. Ideaal als je snel last hebt van warme voeten of zweetvoeten! Hiermee neemt het risico op voetschimmel ook af.
5. Fijner in de zomer
De open teen zorgt ervoor dat de tenen vrij kunnen bewegen, wat vooral prettig is in warmere klimaten of voor mensen die snel last krijgen van warme voeten. Sandalen of schoenen met open tenen kun je daardoor gewoon dragen, terwijl je ook een steunkous aan hebt!
3 Nadelen van steunkousen met open tenen
Er zijn ook nadelen te noemen aan steunkousen met open tenen. Zo is het in sommige gevallen juist belangrijk om je tenen en voet de juiste steun te geven en de bloedcirculatie daarmee te bevorderen. Meer over deze en andere nadelen lees je hier:
1. Minder warmte bij de tenen
Voor de één een voordeel, voor de ander een nadeel: minder warmte bij de tenen. Het kan juist fijn zijn om een ventilerend effect te ervaren bij de tenen, zeker in de warme zomermaanden.
Alleen wanneer je snel last hebt van koude tenen of misschien zelfs wintertenen, dan heb je juist steunkousen met gesloten tenen nodig. Zo ervaar je namelijk een betere doorbloeding en meer warmte van de kous zelf, waardoor je minder snel last krijgt van koude tenen.
2. Niet geschikt voor iedereen
Hoewel steunkousen met open tenen veel voordelen bieden, zijn ze niet voor iedereen geschikt. Heb je bijvoorbeeld last van opgezwollen tenen of enkels? Dan is het juist belangrijk om gesloten steunkousen te dragen om de doorbloeding te bevorderen en de zwelling tegen te gaan.
Ook mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, kunnen om dezelfde reden beter hun arts raadplegen om te bepalen welke steunkousen de beste keuze zijn.
3. Niet iedereen vindt open tenen mooi
Sommige mensen vinden het uiterlijk van open teen kousen minder aantrekkelijk, vooral als ze gedragen worden met sandalen of open schoenen. Dit kan een rol spelen bij de beslissing of deze kousen geschikt zijn voor dagelijks gebruik, of dat je ze bijvoorbeeld afwisselt met andere steunkousen.
gemakkelijk aantrekken doe je zo
Het aantrekken van steunkousen kan net even anders zijn dan je normale steunkousen. Ook als het de eerste keer is dat je steunkousen draagt, moet je hier nog even een handigheidje in vinden.
Hier zijn enkele stappen en tips om steunkousen gemakkelijk aan te trekken:
- Gebruik een aantrekhulp: Er zijn speciale hulpmiddelen beschikbaar die het aantrekken van steunkousen met een open teen vergemakkelijken, zoals de Arion Easy-Slide.
- Draai de kous binnenstebuiten: Plaats de open teen over de voet en rol de kous voorzichtig omhoog over de hiel en het been.
- Zorg voor schone benen en handen: Een schone huid en handen zorgen voor minder wrijving en maken het aantrekken eenvoudiger. Gebruik dus voor het aantrekken geen bodylotion of andere crèmes.
- Verdeel de kous gelijkmatig: Zorg ervoor dat de kous gelijkmatig en zonder plooien over het been zit, zo heb je er het meeste effect van.
Steunkousen met open tenen kopen
steunkousen met of zonder tenen?
Als je jezelf afvraagt of je beter voor steunkousen met of zonder tenen kunt gaan, dan kun je voor advies altijd langs bij de arts, of voor jezelf nagaan welke voordelen ze voor jou kunnen hebben. Zeker wanneer je meer comfort kunt gebruiken rondom je tenen, omdat vaak knelt of vervelend aanvoelt, kun je het eens proberen met een steunkous zonder teen.