Steunkousen expert

Vind gemakkelijk de beste voor jou

Breed assortiment steunkousen

Wat zijn steunkousen?

Wat zijn steunkousen?

Heb je wel eens last van vermoeide of zware benen? Of misschien zwellen je enkels en voeten op, na een lange dag staan of zitten? Dan kunnen steunkousen de oplossing bieden. Maar wat zijn steunkousen, waarvoor dienen ze en hoe kunnen ze jou helpen? In dit artikel vertellen we je waarom steunkousen niet alleen gedragen worden door ouderen of na een operatie, maar waarom ze ook voor jou een echte gamechanger kunnen zijn!

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen zijn speciaal ontworpen kousen die lichte tot matige druk uitoefenen op je benen. Deze druk helpt de bloedsomloop te verbeteren en vochtophopingen tegen te gaan. Ze worden veel gebruikt door mensen die last hebben van vermoeide benen, spataderen, of een staand beroep hebben. Maar ook sporters en reizigers kunnen er baat bij hebben.

Steunkousen stimuleren de bloedcirculatie in de benen, wat voorkomt dat bloed zich ophoopt in de onderbenen en enkels. Dit kan zwelling, pijn en zelfs ernstige medische aandoeningen zoals trombose helpen voorkomen.

Waarvoor zijn steunkousen?

Steunkousen zijn anders dan compressiekousen en eigenlijk juist geschikt voor dagelijks gebruik. Ze kunnen in verschillende situaties erg handig zijn! Ben je benieuwd waarvoor je steunkousen kunt gebruiken? In de onderstaande situaties komen ze goed van pas.

1. Vermoeide en zware benen

Heb je vaak last van zware benen na een lange dag? Steunkousen geven een subtiele, maar effectieve compressie die helpt bij een betere doorbloeding. Dit kan het gevoel van vermoeidheid verminderen en je benen lichter laten aanvoelen.

2. Voorkomen van spataderen

Spataderen ontstaan vaak door een verminderde bloedsomloop. Door regelmatig steunkousen te dragen, kun je de druk op de aderen verminderen en zo de kans op spataderen verkleinen.

3. Tijdens zwangerschap

Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met opgezwollen enkels en benen door een veranderde bloedsomloop. Steunkousen kunnen helpen dit te verminderen en voorkomen dat je last krijgt van spataderen of trombose.

4. Bij een staand of zittend beroep

Werk je veel staand, zoals in de zorg of horeca? Of zit je juist de hele dag achter een bureau? Beide situaties kunnen leiden tot problemen met de bloedsomloop. Steunkousen kunnen helpen om klachten zoals vermoeide benen en zwelling te verminderen.

5. Tijdens lange reizen

Lange vliegreizen of autoritten kunnen zorgen voor vochtophoping in de benen. Dit kan niet alleen oncomfortabel zijn, maar vergroot ook het risico op trombose. Steunkousen helpen om de bloedsomloop actief te houden en dit te voorkomen.

6. Voor sporters

Steunkousen zijn populair onder sporters, zoals hardlopers, omdat ze helpen bij een sneller herstel na intensieve inspanning. Ze kunnen spiertrillingen verminderen, de doorbloeding verbeteren en zo de kans op spierpijn en blessures verkleinen.

Zijn steunkousen hetzelfde als compressiekousen?

Een veelgestelde vraag: zijn steunkousen hetzelfde als compressiekousen? Het korte antwoord: nee, maar ze lijken op elkaar. Steunkousen en compressiekousen hebben beide als doel om de bloedcirculatie te verbeteren, maar er is een belangrijk verschil:

  • Steunkousen hebben een lichte tot matige druk en worden vaak preventief gedragen, bijvoorbeeld bij vermoeide benen of lichte zwelling.
  • Compressiekousen hebben een medische indicatie en een veel strakkere compressie, vaak voorgeschreven door een arts voor serieuze aandoeningen, zoals ernstige spataderen of trombose.

Draag je steunkousen vooral ter ondersteuning in het dagelijks leven? Dan hoef je geen medische compressiekousen te halen. Maar als je ernstige klachten hebt, kan het raadzaam zijn om eerst een arts te raadplegen.

Welke soorten steunkousen zijn er?

Welke soorten steunkousen zijn er? Er zijn namelijk meerdere soorten steunkousen voor comfort, maar ook voor de verschillende redenen waarvoor je ze kunt dragen.

1. Kniehoge steunkousen

Dit is de meest populaire variant en ideaal voor dagelijks gebruik. Ze geven gerichte ondersteuning aan de onderbenen en zijn perfect voor werk, reizen of sporten. Dit kun je eigenlijk zien als de standaard steunkousen in drukklasse 1, maar ze zijn er wel in allerlei kleuren, stijlen en voor mannen en vrouwen.

2. Panty steunkousen

Deze kousen bieden steun over het gehele been en zijn een goede keuze als je ook steun wilt bij de dijen. Ze zijn populair onder vrouwen die elegante steunkousen willen dragen onder een rok of jurk, maar ook voor vrouwen die zwanger zijn voor extra ondersteuning.

3. Open- of dichte teen steunkousen

Sommige mensen vinden een steunkous met open teen fijner, bijvoorbeeld bij warm weer of als ze sandalen dragen. Anderen geven de voorkeur aan een steunkous met dichte teen voor een volledige omhulling en warmte.

4. Sport steunkousen

Sport steunkousen zijn speciaal ontworpen voor sportprestaties en herstel. Ze hebben vaak ademend materiaal en extra ondersteuning rond de kuitspieren. Ze worden ook wel eens compressiekousen genoemd, omdat ze zich in een hogere drukklasse kunnen bevinden. 

5. Reis steunkousen

Reis steunkousen, ook wel reiskousen genoemd, bieden ondersteuning tijdens het reizen, omdat je langdurig zit. Ze zijn lichtgewicht en comfortabel. Ideaal voor lange vluchten of autoritten om de bloedsomloop op peil te houden. Zo voorkom je zware vermoeide benen na een lange reis.

6. Zwangerschapskousen

Wanneer je zwanger bent, komt er naarmate de zwangerschap zich voorzet meer druk op de benen. Hierdoor komen vermoeide benen sneller voor, waardoor je misschien ook meer rustmomenten inlast.

Steunkousen zijn hierom echt aan te raden wanneer je zwanger bent, en dat wordt tegenwoordig ook aangeraden door gynaecologen en verloskundigen. Zwangerschapskousen zijn speciaal voor zwangere vrouwen, en bieden de ondersteuning die je nodig hebt. 

Waar let je op bij het kopen van steunkousen?

Als je steunkousen wilt kopen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • De juiste maat: Te strakke kousen kunnen knellen, terwijl te losse kousen hun functie verliezen. Meet je benen op en check de maattabel van de fabrikant.
  • Compressieklasse: Voor lichte ondersteuning kies je lage compressie (klasse 1), voor medische klachten is een hogere compressieklasse beter, maar deze kun je beter bestellen op aanraden van een arts.
  • Materiaal: Ga voor ademend en elastisch materiaal dat comfortabel zit, vooral als je ze lange tijd draagt.
  • Design: Steunkousen zijn er in neutrale tinten, maar ook in trendy kleuren en patronen. Waarom niet stijlvol én functioneel tegelijkertijd?

Steunkousen zijn een slimme en eenvoudige manier om je benen fit en gezond te houden. Of je nu een drukke werkdag hebt, veel reist, sport of gewoon je bloedsomloop wilt verbeteren, er is altijd een steunkous die bij jouw behoeften past! 

Wil je steunkousen proberen? Kies dan de juiste maat en compressie en ervaar zelf het verschil.